Subtral Facebookissa

Ahkeraliisa

(Impatiens walleriana)

Voimakkaassa valossa Ahkeraliisa kasvaa erityisen täyteläiseksi ja värikkääksi. Värit vaihtelevat keltaisen, sinisen, valkoisen, violetin, oranssin, pinkin ja punaisen välillä. Erityisen hyvin kasvi sopii parvekelaatikkoon, kukkapenkkiin ja myös valoisan, ilmavan ikkunan eteen. Kasvin oksia voidaan trimmata huoletta ja on muutenkin hyvin kestävä. Nimen osa "Impatiens" = kärsimättömyys johtuu Ahkeraliisan siemenkodan erityispiirteestä: kypsinä ne puhkeavat auki kosketuksesta. Kukinta aika on heinäkuusta lokakuuhun.

Ahkeraliisa on alunperin kotoisin Itä-Afrikasta. Kotimaassaan kasvin varret saattavat kasvaa vuorilla jopa 1000 metrin pituisiksi.

Kasvupaikka

Kasvin huippukausi on kesällä. Silloin se valoisasta varjoisaan paikan. Penkissä ja laatikossa Ahkeraliisa tarvitsee 25-30c kasvutilaa, mutta pärjää ahtaammassakin.

Kastelu

Koko kesän ajan kastelun tulee olla runsasta. Nuoria ja hentoja kasveja ei saa kastella lehtien päälle, vaan suoraan juurakkoon.

Ravitseminen

Kasteluveteen voi kerran viikossa lisätä Substral Kesäkukkaravinnetta.

Käteväksi pitkäaikaiseksi ravitsemismenetelmäksi sopivat Substral Kasviravinnepuikot kukkiville kasveille kahden kuukauden välein vaihdettuna.

Vinkkejä

Suora suihkutus voi vahingoittaa lehtiä ja ennen kaikkea kukkia.

Kasvia voi silloin tällöin leikata, jolloin se alkaa haarautua.