Subtral Facebookissa

Pesäraunioinen

(Asplenium nidus)

Alunperin pesäraunioinen on kotoisin Etelä-Amerikan sademetsistä, jossa ne yleisimmin kasvaa puiden päällyskasvina useiden muiden saniaisten tavoin. Pesäraunioinen on saanut suomenkielisen nimen kasvutavastaan; sen lehdet rullautuvat kasvin keskeltä auki ja tästä muodostuu avoin, pesämainen ruusuke.

Pesäraunioisen lehdet ovat omenanvihreitä, nahkeita ja muiden saniaisten vastaisesti eheitä. Ne kasvavat keskimäärin 47cm pituutta ja 5-7,5cm leveyttä, mutta suurimmillaan pituus voi olla jopa 120cm.

Kasvuolosuhteet

Pesäraunioinen tarvitsee jatkuvasti kostean mullan. Täysikasvuisten lehtien pinnalta kannattaa pyyhkiä pöly pois säännöllisesti. Uudet lehdet ovat ruskeasta kuituisesta ytimestä rullautumisen jälkeen herkät, joten niihin ei ensimmäisten viikkojen aikana kannata koskea.

Kasvi pitää hajavalosta; suorassa auringonvalossa sen lehdille muodostuu ruskeita laikkuja ja väri haalistuu. Näin ollen kasvin ei tarvitse olla ikkunan äärellä viihtyäkseen.

Pesäraunioisen mitat: korkeus n. 60cm, leveys n. 90cm

Ravitseminen

Pesäraunioinen vaatii kuukausittaista lannoittamista keväästä syksyyn. Kasteluveteen voi lisätä 30 päivän välein Substral kasviravinnetta.
 
Hyvä pitkäaikainen lannoitusmenetelmä ovat viherkasveille tarkoitetut Substral kasviravinnepuikot, joita annetaan puolet tavallisesta annoksesta kahden kuukauden välein.

Talvikuukausina lannoitus ei ole pakollista. Lannoittaa tulee enintään kerran kuukaudessa nestemäisellä lannoitteella.

Vinkkejä

Vanhojen lehtien alapuolella olevat ruskeat laikut ovat itiöpesäkkeitä; ainakin jos ne ovat asettuneet säännölliseen järjestykseen. Pesäraunioista lisätään itiöistä, mutta se on vaikeaa. Tyviversoja ei muodostu.