Subtral Facebookissa

Kirjovehka ja täpläkirjovehka

(Dieffenbachia maculata & sequine)

Runsaslajinen kirjovehkalajien suku on lähtöisin Keski- ja Etelä-Amerikan troopisista sademetsistä Kolumbiasta ja Costa Ricasta. Helppohoitoiset ja näyttävät kirjovehkat ovat hyvin suosittuja sisustuskasveja.

Kasvit saattavat kukkia kotioloissakin muutaman kasvukauden jälkeen. Lyhyen aikaa kestävä kukinto muistuttaa kallan kukkaa, mutta on vaatimattomampi. Kukkimisen jälkeen kasvin voimat eivät riitä lehtien kasvattamiseen. Jos haluaa nauttia kirjovehkan vihreästä väriloistosta, kannattaa leikata kukinto tyvestä heti kun on havainnut sen. Muista, että kasvin maitiaisneste on hyvin myrkyllistä!

Kasvuolosuhteet

Mitä kirjavammat ja laikukkaammat lehdet kasvilla on, sitä enemmän se pitää valosta. Hajavalo on kasville paras vaihtoehto, suoraa auringonvaloa se ei kestä. Niukasti laikukkaat lajikkeet viihtyvät varjoisassa.

Kastelu

Kirjovehka viihtyy kosteassa kasvualustassa, tasaisessa huoneenlämmössä. 25cm pituisiksi kehittyvät lehden pitävät sumuttamisesta. Täpläkirjovehkaa tulee kastella niin runsaasti ettei juuripaakku pääse kuivumaan, mikäli niin tapahtuu kasvin lehden ruskistuvat ja kuolevat.

Ravitseminen

Kasvukaudella kerran viikossa Substral Kasviravinteella. Lepokaudella lokakuusta helmikuun kerran kahdessa viikossa.

Vinkkejä


Täpläkirjovehkan multa kannattaa vaihtaa noin kerran vuodessa. Mullan tulee olla runsasravinteista ja läpäistä hyvin vettä. Ekologista Substral multa sopii hyvin tähän tarkoitukseen. Uuden ruukun ei tule olla paljoakaan edellistä suurempi. Jos kasvi kasvanut kookkaaksi, on helpompaa vaihtaa sen pintamullan koko ruukun sijaan.

Täpläkirjovehkaa lisätään leikkaamalla kasvista versoja ja juurruttamalla ne vesiastiassa tai istuttamalla suoraan kosteaan multaan.