Subtral Facebookissa

Kasvata oma yrttitarha

Yrttitarhan voi perustaa parvekkeelle tai keittiöön, vaikka et omistaisikaan pihaa tai puutarhaa. Yrtit ovat maukkaita, terveellisiä ja helppohoitoisia luonnon antimia. Kaiken lisäksi niiden kasvattaminen on helppoa ja innostavaa. Yrtit tarvitsevat kasvaakseen valoa, vettä ja ravinteita. Kasvatuksen nyrkkisääntönä on, ettei yli- tai alihoida viljelmiään.

Kylvö

Jos kasvatat yrttejä siemenestä, kylvä siemenet laakeaan kylvöastiaan, pöydälle yrttien_kylvömahtuvaan pienoiskasvihuoneeseen tai vaikkapa jogurttipurkkeihin. Kylvöastia kannattaa peittää muovilla tasaisen kosteuden saavuttamiseksi. Muista kuitenkin tehdä muoviin reikiä, jotta ilmanvaihto säilyy. Kylvöksen kannalta tärkeintä on, että multa on sopivan kosteaa. Se ei saa olla litimärkää, vaan mullan  pitäisi kevyesti kuivahtaa kastelukertojen välillä. Kun siemenet ovat itäneet, poista muovikelmu ja huolehdi, että kylvös saa riittävästi valoa.

Kouliminen

Kun sirkkalehdet ovat kunnolla kehittyneet, kouli eli siirrä taimet varovasti mullalla täytettyihin ruukkuihin.taimien kouliminen

Jos aiot kasvattaa yrttejä ruukuissa ikkunalla koko kesän, hanki tilavia ruukkuja. Neljän litran vetoiseen ruukkuun voi yleensä laittaa 2-4 tainta. Sijoita ruukut valoisaan paikkaan, mutta älä kuitenkaan suoraan auringon paahteeseen.

Ravinteet ja valo

Ilman ravinteita taimet eivät kasva hyvin. Yrttien lannoitus tuleekin aloittaa 2-3 viikkoa koulimisen jälkeen. Paras tapa lannoittaa on käyttää veteen sekoitettavaa lannoitetta. Taimet saavat yrttien kasvatus heti liukoisessa muodossa olevat ravinteet käyttöönsä. Aluksi taimien vielä ollessa pieniä, lannoitetta voi lisätä vain vähän ja vähitellen nostaa määrä lannoitepakkauksessa mainitulla tasolla.
yrttien kasvatus
Ikkunalaudalla yrttejä kasvatettaessa on tärkeätä huomioida, että kasvit saavat riittävästi valoa lämmön lisäksi. Jos valoa ei ole riittävästi, taimista tulee pitkiä ja hentoja. Lisävalon avulla taimet kasvavat vahvemmiksi. Toisaalta yrtit eivät myöskään pidä auringon paahteesta. Osa yrteistä viihtyy puolivarjossa, kuten tilli ja kirveli.

Kaupan ruukkuyrtit

Yrttejä voi kasvattaa myös kaupan vihanneshyllyistä löytyvistä ruukkutaimista. Ruukkuyrtti juurtuu helposti,kunhan juuristo on hyväkuntoinen ja kasvusto terhakas. Lyhennä versoja siten, että kasviin jää vain muutamia kasvulehtiä pienten sirkkalehtien yläpuolelle. Jos yrtti on tuuhea, voit halkaista paakun kahteen osaan.ruukkuyrtit

Istuta yrtti hiekkapitoiseen multaan, nosta valoisaan paikkaan ja kastele kohtuullisesti. Muovihuppu, jossa on hengitysreikiä, ja sumuttelu edistävät kasvuun lähtöä. Aloita lannoitus, kun kasvi on juurtunut ja siihen on tullut uutta kasvua. Lannoitukseen voi käyttää luomuviljelyyn sopivaa, täysin kasviperäistä Substral Naturen Tomaatti- ja yrttiravinnetta.

Sato

Yleensä yrteistä saa satoa nopeasti, sillä lähes kaikkia kannattaa latvoa eli lyhentää ylimpiä versoja tuuheutumisen edistämiseksi. Maittavan sadon lisäksi yrteistä saa helposti kauniin sisustuselementin ja ihanan tuoksun. Parvekelaatikkoon tai muuhun suureen astiaan voi istuttaa usean yrtin taimia näyttäväksi asetelmaksi.

Lähteet:         

  • Kotipuutarha 2/2008
  • Puutarha ilo 2010
  • Yrttien kasvatus, Yhteishyvä