Subtral Facebookissa

Usein kysyttyä

Ennen kuin otat yhteyttä kuluttajapalveluumme kannattaa sinun lukea alla oleva lista. Siihen on nimittäin kerätty yleisimmät kysymyksen aiheet, joihin kuluttajapalvelumme vastaa päivittäin!

Kasviravinnenesteen käyttö

Jokaisesta Substral-kasviravinnenestepullosta löytyy sekä käyttö- että laimennusohje. Ohjeet ovat aina takaetiketissä ja pienimmän koon pulloissa (250ml) ne löytyvät takaetiketin sisäpuolelta, jonka saa esiin avaamalla etiketti oikeasta alakulmasta ohjeen mukaan.

Käyttö- ja laimennusohjeet voit lukea myös täältä.

Substral ja syötävät kasvit

Kasviravinteita voi käyttää kaikille syötäville kasveille, mutta suosittelemme käyttämään syötäville kasveille niille tarkoitettuja lannoitteita. Substral-kasviravinteiden käyttö syötäville kasveille ei aiheuta haittaa tai vaaraa kasville tai sen syöjälle; kuitenkin kasviravinteet on räätälöity siten, että ne parantavat kasvin elinvoimaa ja ulkonäköä

Syötäville kasveille tarkoitetuissa ravinteissa (mm. Substral Naturen-sarja ja osa Osmocote-lannoitteista) vaikutetaan usein myös koostumukseen ja siksi ne ovat syötäville kasveille parhaimpia.

Tuotteiden saatavuus

Substral-tuotteiden saatavuus on myymäläkohtaista, joten nopein keino selvittää, löytyykö haluamaasi tuotetta on soittaa suoraan kauppaan tai kysyä tuotetta info-pisteeltä. Substral-tuotteet löytyvät hyvin varustelluista päivittäistavarakaupoista.

Jos sinulla kuitenkin on aikaa odottaa, selvittää kuluttajapalvelumme mielellään kotikuntasi myyntipisteet mahdollisuuksien puitteissa.

Säilyvyys

Substral-kasviravinteita tulee säilyttää viileässä tai huoneen lämpöisessä paikassa, valolta suojattuna; näin ne säilyvät käyttökelpoisina useamman vuoden. Itse tuote ei pakkasesta vahingoitu, mutta pakkaus saattaa jäätymisen seurauksena rikkoutua.

Substral-kasviravinteissa ei ole mainittu 'parasta ennen' -päiväystä, sillä tuotteet eivät ole helposti pilaantuvia ja säilyvyys on monivuotista. Vanhaksi mennyt kasviravinne ei vahingoita kasvia, sen teho vain on kadonnut.

Kun tahdot eroon kasviravinteesta Suomessa, tulee sinun etsiä käsiisi lähin vaarallisten aineiden (ent. ongelmajäte) piste. Kasviravinteita ei saa päästää vesistöihin. Kierrätyksessä sinua auttaa oman alueesi ympäristöpalvelujen tarjoaja.

Käyttökohteet

Substral-kasviravinteet sopivat useimmille viher- ja kukkiville kasvilajeille. Poikkeuksia ei mahdu luettelemaan etiketeissä, mutta kasvien hoito-ohjeista löytyy maininta jos ravitseminen ei koske kyseessä olevaa kasvia. Kasviravinteita eivät tarvitse mm. isotohvelikukka, sahramit, hyasintti tai tulppaanit.

Substral ja altakastelu

Substral-kasviravinnenesteitä voi käyttää altakasteltaviin ruukkuihin kasteluveteen sekoitettuina. Ravinteen laimennusohjeen löydät tuotteen tietojen alta.

Veden loputtua altakasteluruukusta anna mullan kuivahtaa muutaman päivän ajan ennen uutta täyttöä ja muista kastella altakasteluruukussa olevaa kasvia ajoittain myös päältäpäin.

Jos ravinnetta joutuu suuhun

Jos kasviravinnetta joutuu suuhun, tulee suu huuhdella runsaalla vedellä välittömästi. Tuotteen nieleminen ei aiheuta välitöntä vaaraa eikä tarvetta ottaa yhteyttä lääkäriin tai myrkytyskeskukseen. Jos nielemisestä aiheutuu oireita on lääkärille kuitenkin syytä aina lähteä ja mukaan ottaa tuote tai sen etiketti.

Orkidea-tuotteiden käyttö

Orkidea-tuotteet ovat räätälöityjä juuri näiden kasvien hoitoon, eikä niitä suositella käytettäväksi muiden kasvien kanssa. Ravinteiden yliannostus voi käydä kasvin kohtaloksi. Tarkempaa tietoa ravinteen käytöstä orkidealle.

Vesiviljely

Substral-kasviravinnenesteet sopivat hyvin vesiviljelyyn, jolloin ravinteille on samanlainen tarve kuin normaalissa kasvin kasvattamisessa. Vesiviljelyohjeita ja ravitsemistietoa löydät täältä.

Ravinteiden vaikuttavat aineet

Mikä Substral-tuotteissa saa kasvit kukkimaan, kukoistamaan ja voimaan hyvin ja miksi ravinteita tulee käyttää? Eri kasveilla on sekä samoja että erilaisia tarpeita ja tämän takia esimerkiksi kukkiville kasveille on olemassa erilainen neste kuin viherkasveille. Tarkempaa tietoa tarvittavista ravinteista sekä hivenaineista löydät täältä.

Miksi Substral ravinnepuikoissa on ureaformaldehydia? Onko se vaarallista ympäristölle?

Ureaformaldehydi on eräänlainen typpiketju, joka hajoaa maaperässä/kukkamullassa ja vapauttaa kasvin käyttöön typpeä, ammoniakkia ja nitraattia tasaisesti noin 2 kuuden ajan. Se on yksi monista tekniikoista, jotka on kehitetty kestävien lannoitteiden luomiseksi.
 
Ureaformaldehydia käytetään monissa EU:n hyväksymissä kiinteissä kasviravinteissa, joilla on pitkäaikainen vaikutus. Se ei ole haitallista ihmisille eikä eläimille, ja sitä voi käyttää myös syötävien kasvien lannoittamiseen.

Ravinnepuikoissa olevalla ureaformaldehydilla ei ole mitään tekemistä myrkyllisen formaldehydin kanssa. Aineen toinen nimitys on metyleeniurea, mutta EU:n kasviravinteita koskevien asetusten mukaan meidän tulee pakkausteksteissä käyttää nimitystä ureaformaldehydi.