Subtral Facebookissa

Mullanvaihdon aika

Valon lisääntyminen herättää kasvit horroksesta ja saa virittäytymään uuteen kasvukauteen. Mullanvaihdon tarpeesta kielivät kituvan näköinen kasvi ja juuria täynnä oleva ruukku. Huonekasvien multa kannattaa vaihtaa muutaman vuoden välein. Mullanvaihto kannattaa tehdä kevättalvella, kun kasvi ei ole vielä aloittanut keväistä kasvukiriään. Valon lisääntyminen ja uusi ravinteikas kukkamulta saavat kasvit versoamaan uudelleen.

Tee näin

Ajoita kasvien uudelleenistutus mielellään kevääseen tai alkukesään. Näin varmistat mahdollisimman hyvän kasvun. Kukkivat kasvit kannattaa istuttaa uudelleen vasta kukinnan jälkeen.

1. Paria päivää ennen mullanvaihtoa kastele kasvi perusteellisesti. Kopauta kevyesti ruukkua, jotta kasvi irtoaa paakkuineen ruukusta.

2. Rapsuta juuripaakusta varovasti irtomulta. Varo hajottamasta juuripaakkua ja vahingoittamasta hentoja uusia juuria. Vanhoja, kuivia, puumaisia juuria voit kevyesti rapsuttaa pois. Jos paakku on juurten peitossa, valitse halkaisijaltaan 2-3 cm isompi ruukku.

3. Juuret tarvitsevat myös happea. Ilmavuutta saadaan salaojittamalla ruukun pohja karkealla soralla, kivillä tai ruukunsirpaleilla. Näin ylimääräinen kasteluvesi valuu pois. Sorakerroksen päälle lisätään niin paksulti multaa, että kasvi asettuu suunnilleen entiselle korkeudelle. Sijoita kasvipaakku keskelle ruukkua ja lisää uutta multaa myös sen ympärille ja pinnalle. Jätä multapinta 1-2cm ruukun reunoja alemmaksi. Tiivistä multaa varovasti.

4. Kastele kasvi perusteellisesti. Anna kasvin toipua mullanvaihdosta viileässä, valoisassa paikassa viikon verran ja aloita sitten kastelu normaaliin tapaan. Muutaman viikon kuluttua on hyvä aloittaa lannoitus käyttämällä Substral kasviravinnetta. Muista, ettet  lannoita liikaa. Noudattamalla annostelu ohjeita varmistat kasvisi hyvinvoinnin ja terveen kasvun!

Substral ravinteiden laimennusohjeet

Täältä löydät laimennusohjeet Substral ravinteille. Lue lisää...